Műhold hasznos teher, amit kizárólag diákok terveztek

2023 második negyedévében – a Műegyetemi Rádióklub százéves jubileuma alkalmából – a BME felbocsájtja következő műholdját, az MRC-100-at. Egy nagylelkű ajánlat keretében több magyar egyetem is készíthetett saját kísérletet, ami az említett műhold fedélzetén szintén pályára kerül. Ilyen lehetőséget kapott a Szegedi Tudományegyetem is, ahol egy tanári tervezésű példányon túl a diákok is saját méréseket juttathatnak fel az űrbe.

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium csapata lelkesen fogadta a lehetőséget és a kihívást! A rövid határidő ellenére sikerült elkészíteni a terveket, illetve az Eurocircuits szponzorálásával az áramkörök is elkészülhettek. Ezúton is szeretnénk megköszönni nekik a támogatást!

Ferenc Móra Collage - groupphoto1

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium már ötven éve foglalkozik tehetséggondozással. Évek óta szerepel a naptárunkban az Interdiszciplináris Konferenciánk, országos vagy nemzetközi hírű vendégelőadóink nyílt előadásai, illetve tematikus borkóstolóink. Naponta átlagosan négy esti kurzust szervezünk öntevékenyen diáktársainknak, akik önszántukból, egyetemi tanulmányaikon túl részt vesznek ezeken. 2021 tavaszától kezdve távközlés témában is folynak előadásaink. 2022 nyarától már műholdazással is foglalkozunk, a lenti képen épp a Nemzetközi Űrállomásról tölt le képeket a csapatunk.

Ferenc-Móra-Collage-groupphoto2

2022 szeptember utolsó napján érkezett a visszautasíthatatlan ajánlat arról, hogy az MRC-100-ra elhelyezhetünk egy saját modult. Azonnal elindult az ötletelés több fizikus- és villamosmérnök hallgató bevonásával. Végül elsődleges kísérletnek az oly gyakran használt ADC-k zaját tettük mikroszkóp alá. Összeállításunkban állandó értéket kellene mutatnia a konverternek, pontosabban az AD állandó zaját kell kimérnünk. A kérdés, hogy ez állandó-e a műhold napszinkron pályájának minden pontján.

Másodlagos kísérletként a műhold többi elemének jitterét kívánjuk mérni. Ehhez a kommunikációs buszon nézzük a beérkező bitek hosszát, ebből egy hisztogramot tudunk készíteni. A mérés eredményeként láthatóvá válik, hogy mennyire kritikus precíziós időzítéseket alkalmazni egy zsebműhold fedélzetén.

Harmadlagos kísérletként a kultúrát szólaltatjuk meg. Ebben az üzemmódban a műhold idézeteket és helyi szólásokat fog sugározni, ezzel is népszerűsítve szakkollégiumunk sokszínűségét.

Negyedleges kísérletként egy mágneses szenzort helyeztünk el a nyomtatott áramköri lapon, amivel reméljük lehetőségünk lesz a pálya közben a modulunkat érő mágneses behatásokat vizsgálni.

Ferenc Móra Collage - 3d_render

Ötödleges kísérletként egy egyszerű hőmérőt helyeztünk el az áramkörben.

További információért látogasson el a csapat weboldalára!

Értesüljön legfrissebb híreinkről elsőként! Kövessen minket!