DEFINED-IMPEDANCE-Calculators-Blog-Banner

Számtalan különböző impedancia kalkulátor áll rendelkezésre a PCB tervezők számára. Némelyik ingyenes, mint például az, amit az Eurocircuits ügyfelei számára kínálunk, némelyik azonban licenszdíj vagy havi előfizetés ellenében vehető igénybe. A cél azonban közös, vagyis a szükséges vezetőszélesség és szigetelőtávolság értékek biztosítása a PCB kialakításához és gyártásához. Az interfészek eltérnek egymástól, ahogyan a kalkulátor által használt paraméterek bevitelének módja is, aminek kapcsán körültekintőnek kell lennie a felhasználóknak. Az Eurocircuits rendkívül sikeres DEFINED IMPEDANCE pool szolgáltatásának elindítása óta visszajelzések érkeztek, hogy kalkulátorunk és más kalkulátorok eredményei eltérőek. Ezt rendkívül komolyan vettük, és vizsgálatot indítottunk a különbség okának kiderítésére.

Amire fény derült

Kiderült, hogy a különböző kalkulátorok paraméterei eltérhetnek egymástól. Például az Eurocircuits kalkulátorának H1 értéke nem azonos egy másik kalkulátor H1 értékével.

Az alábbi példa alapján más kalkulátorban ez valójában H2.

eC-vs-Altium-Impedance-Calculator-v3

eC-vs-Altium-Impedance-Calculator-zommed-web

Ezenkívül a másik kalkulátor H2 értéke valójában a mi kalkulátorunk H1 + T értékével egyenlő, ahogy a fenti képen látható.

Ezért egy másik kalkulátor H1 és H2 azonos értékeit az Eurocircuits kalkulátorban megadva nagyon is eltérő eredményeket kaphatunk, mivel a bemeneti paraméterek különbözhetnek.

Annak ellenőrzése érdekében, hogy az Eurocircuits kalkulátor megfelelő eredményeket szolgáltat a következő teszteket végeztük el:

  • Először ugyanazokat paramétereket adtuk meg az Eurocircuits és az Altium kalkulátorban, majd ahogyan az várható volt, az eredmények eltérést mutattak.
  • Ezután korrigáltuk az Altium kalkulátorban használt paramétereket az általuk előírtakra (pl. H1+T), és az eredmények rendkívül közel álltak egymáshoz (Zdiff = 100.035E vs 99.146463E).

Fontos, hogy a kiválasztott anyaghoz megfelelő dielektromos állandó (εr) értéket használjuk. Ez az érték a kiválasztott frekvenciától függően változik. Az Eurocircuits kalkulátorban minden ismert érték automatikusan frissül a kiválasztott rétegfelépítés alapján. Másrészről arra is figyelni kell, hogy a kalkulátor miként generálja az eredményeket. A megfelelő képletet használja, vagy egyszerűen csak egy ismert gyakorlati szabályt alkalmaz? Például a differenciális impedancia értékével a karakterisztikus impedancia értékének kétszerese egyenlő a vonatkozó gyakorlati szabály szerint. Azonban ez csak egy durva becslés és nem matematikai érték, amely jelentősen eltérhet a valós értéktől. Fontos ellenőrizni, hogy hogyan származtatják ezeket az értékeket.

Konklúzió

Impedancia kalkulátor használatakor meg kell győződni arról, hogy a ténylegesen beírt értékek megfelelnek a szükséges paramétereknek (két különböző kalkulátor paraméterei eltérhetnek).

  • Az Eurocircuits impedancia kalkulátora a beszállító adatlapjaiban meghatározott valós értékeket használja.
  • Az Eurocircuits a megfelelő impedancia értékeket valós képlet és nem egy gyakorlati módszer alapján számítja ki.

Végezetül, minden kalkulátor elméleti impedancia értékeket ad meg, mivel nem tudják figyelembe venni a gyártási folyamat változóit és tűréshatárait. Ez azt jelenti, hogy a nyomtatott áramköri lapon mért tényleges értékek eltérhetnek a kalkulátor által megadott értékektől.

Az Eurocircuits tapasztalata szerint a nyomtatott áramköri lapon mért értékek ±10%-on belül vannak az általunk kalkulált értékekhez képest.

Az Impedancia kalkulátor a PCB Visualizerben érhető el. A gomb a DEFINED IMPEDANCE pool szolgáltatás kiválasztásával válik aktívvá.

Gomb-impedancia-kalkulátor

Értesüljön legfrissebb híreinkről elsőként! Kövessen minket!