Minőségbiztosítás-IPC-A-600 Blog Banner

Az IPC-A-600 szabvány a nyomtatott áramköri lapok elfogadási kritériumait írja le, amely a gyártók és megrendelőik viszonyítási alapjaként szolgál. Ez a szabályrendszer azt hivatott biztosítani, hogy a hibátlanul szállított nyomtatott áramköri lapok, illetve az elektronikus eszközök vagy berendezések, amelyeknek részei, megbízhatóan működjenek.

Az IPC-A-600 leírja azokat a minimális követelményeket, amelyeket képzett szakemberek a nyomtatott áramköri lapon külsőleg vagy azon belül megfigyelhetnek a gyártási minőség kiértékeléséhez. Az, hogy a minőség megfelelő-e, attól az elektronikus eszköztől függ, amelyben a nyomtatott áramköri lapot felhasználják, és attól, hogy a működés során milyen követelményeknek kell megfelelnie. A műszaki bonyolultság és a kapcsolódó gyártási költségek ezért a végfelhasználástól függenek. Itt jönnek a képbe az IPC osztályok.

1. osztály: Általános elektronikai termékek

Ide tartoznak a korlátozott élettartamú termékek, olyan alkalmazásokhoz, ahol a fő követelmény a teljes termék funkciója. Ez olyan fogyasztói termékeket jelent, mint a játékok, egyes számítógépek és perifériás hardverek, ahol a felületi hibák nem fontosak, a fő követelmény a szerelvény működése.

2. osztály: Dedikált szolgáltatásra szánt elektronikus termékek

Ide tartoznak a folyamatos teljesítmény és élettartam szempontjából magasabb követelményeket támasztó termékek, amelyeknél a megszakítás nélküli működés elvárt. A 2. osztályban általános ipari termelésről van szó, azaz olyan készülékekről, amelyek magasabb igénybevételnek vannak kitéve, és amelyek nagy teljesítményt és hosszú élettartamot igényelnek. Bizonyos felületi hiányosságok tolerálhatók.

3. osztály: Nagy teljesítményű elektronikai termékek

Ide tartoznak azok az elektronikai termékek, amelyeknél a folyamatos magas fokú működési biztonság feltétel; emellett igény szerint kell működniük. Funkcionális hiba nem megengedett. A terméknek akkor kell működnie, amikor szükség van rá. A kereskedelmi és katonai szektorban használt termékek, amelyek esetében a folyamatos vagy megszakítás nélküli működőképesség döntő fontosságú. Az ebbe az osztályba tartozó nyomtatott áramköri lapokat akkor használják, ha magas biztonsági követelmények vannak, és a működés létfontosságú. A meghibásodás, mint például az életfenntartó orvosi technológiában, nem tolerálható.

Fontos

Az osztályozást a tervező végzi. Minél magasabb osztályt határoz meg, annál nagyobb a nyomtatott áramköri lap gyártási költsége. A magasabb követelmények sokkal kisebb gyártási tűréshatárokat jelentenek a PCB gyártó számára.

Az IPC-A-600 2. osztály számít az iparágban általánosan elfogadottnak.

Az Eurocircuits javaslata

A nyomtatott áramköri lapok gyártásánál célszerű az ipari tűrések közép értékére tervezni. Amennyiben ezeket a tűréseket használja, akkor a világ bármelyik gyártójánál megrendelheti nyomtatott áramköri lapját anélkül, hogy jelentős költségnövekedésre kellene számítania.

Az Eurocircuits a megadott specifikációkat és a tűréseket veszi alapul a legköltséghatékonyabb pooling szolgáltatáshoz. Pooling alatt a megrendelések összevonását értjük, amikor különböző megrendelésből származó nyomtatott áramköri lapot gyártunk le egyazon gyártási panelen.

Értesüljön legfrissebb híreinkről elsőként! Kövessen minket!