Manufacturing IOT Devices Blog Banner - Hungarian

A hétköznapokban használt eszközök közül számtalan az interneten keresztül kapcsolódik (IoT), megkönnyítve ezzel mindennapi tevékenységeinket, mindazonáltal egyre gyorsabb és gyorsabb átvitelt igényelnek (USB3, 5G, stb.).

Az IoT forradalmi változásokat hozott nem csak az Ipar 4.0 részeként, de lassan egész életünket behálózva. Az internethez való kapcsolódás megszokottá vált. Okostelefonok, okosórák, okosotthonok (televíziók, virtuális asszisztensek, hűtőszekrények, tűzjelzők, ajtózárak központi fűtés vezérlése, biztonsági rendszerek stb.) – csak néhány példa az internetképes eszközök végtelen listájából.

A hagyományos átviteli vonal egy vezetőből áll egy referenciasíkkal a “földi” visszatéréshez. A legtöbb esetben a vezetők és síkok körül levegő vagy anyag (FR-4, RO4350, IS400 stb.) van egy bizonyos dielektromos állandóval (εr). Végül egy illeszkedő záróáramkört ― általában ellenállásokat és kondenzátorokat ― kell beépíteni az áramkörbe, hogy a visszaverődéseket a lehető legjobban megakadályozzuk.

Előbbi egy rendkívül leegyszerűsített bevezetője volt a nagyfrekvenciás digitális és RF tervek összetett és kiterjedt témájának. Vizsgáljuk meg gyártás oldalról is!

Az eredményes nagyfrekvenciás áramkör eléréséhez egyrészt a tervezésnek megfelelőnek kell lennie, másrészt a gyártást kifejezetten a kívánt tulajdonságok figyelembevételével kell elvégezni.

A tervezőmérnök szerepe a következő:

  • A megfelelő geometria meghatározása a kívánt karakterisztikájú impedancia létrehozásához (rétegfelépítés, távolságok és szélességek; anyagok a megfelelő dielektromos állandókkal);
  • A “megszakítások” minimalizálása az átviteli vonalakban, amelyeket általában átvezető furatok és csatlakozók okoznak;
  • Szükség esetén visszaverődéseket csökkentő záróáramkör alkalmazása vagy a lap gyártása után végzett finomhangolás betervezése.

A legtöbb tervező számára problémát okoz, hogy az ilyen eszközöket költséghatékonyan alakítsa ki, mivel a jelsebességek egyre nőnek, így a költségeket nehéz kontroll alatt tartani. Kézenfekvő megoldás lehet a standard FR-4 rétegfelépítés, standard FR-4 alapanyagból.

Az egyetlen probléma, hogy ezek az eszközök meghatározott impedanciával rendelkező vezetőgeometriát igányelnek a jelekhez, amelyek normál esetben kívül esnek az FR-4 spektrumán.

Most nézzük a gyártó feladatait: megfelelő rétegfelépítés kell gyártania és geometriáját úgy kell fenntartania, hogy a keletkező vezetők karakterisztikájának impedanciája bizonyos százalékos eltérésen belül legyen a névlegeshez képest (10% az ipari standard). Ezt nevezzük meghatározott impedanciának (defined impedance).

A tervezőmérnököknek olyan PCB gyártóra kell támaszkodnia, aki költséghatékony és gyors átfutási idővel rendelkező szolgáltatást tud biztosítani.

Professzorokkal és fejlesztőkkel egyeztettünk, hogy felmérjük a helyzetet és megértsük a problémákat. Ebből kiindulva meghatároztunk egy standard FR-4 rétegfelépítést, amelyről úgy gondoltuk, hogy számos említett problémát megoldhat. Sok fejlesztés és tesztelés után olyan 4, 6 és 8 rétegű nyomtatott áramköri lapokat készítettünk, ahol a mért impedancia stabil és konzisztens volt a megfelelően meghatározott teszt vezetőkön.

Ezek alapján indítottuk el DEFINED IMPEDANCE pool szolgáltatásunkat.

Használja a DEFINED IMPEDANCE pool szolgáltatásunkban található standard rétegfelépítéseket, valamint beépített impedancia kalkulátorunkat, hogy meghatározhassa PCB tervének paramétereit, mielőtt elkezdené a rajzolatkialakítást.

A-20-impedance-calculator-web

Meghatározott impedanciájú nyomtatott áramköri lapra vonatkozó megrendeléséhez először válassza ki a “DEFINED IMPEDANCE pool” szolgáltatást a Visualizerben, majd kattintson a Rétegfelépítés szerkesztőre a fenti menüsorban. Ellenőrizze, hogy  a rétegfelépítés az elvárásoknak megfelelő, és hogy minden réteghez tartozik tervezési adat.

Ezután ellenőrizze a Rétegfelépítés szerkesztőben a “Rétegfelépítés” szekció jobb alsó részén számított “Teljes anyagvastagság” értéket, mivel az eltér a lap névleges vastagságától (0.80 mm, 1.20 mm, 1.55 mm stb.), hiszen a rétegfelépítés összetételétől függ.

A Rétegfelépítés szerkesztőben találja praktikus impedancia kalkulátorunkat is (Meghatározott impedancia kalkulátorok), amellyel kiszámíthatja a kiválasztott rétegfelépítéshez az átviteli vonalakat alkotó vezetők geometriáját (single-ended, differential, microstrip, stripline).

Ezt követően rendelkezésre állnak PCB tervének fontos paraméterei, és megkezdheti a rajzolat kialakítását. Amint elkészült, a PCB konfigurátor segítségével feltöltheti az adatokat a DEFINED IMPEDANCE pool szolgáltatásba, hogy megbizonyosodjon a PCB Visualizer segítségével a megrendelés előtt a gyárthatóságról.

Rólunk

Amennyiben megbízható és megfizethető, teljeskörű elektronikai gyártó partnert keres Európában, az Eurocircuits kiváló választás, hiszen több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezünk.

Szolgáltatásinkat választva a rendelésösszevonás kedvező előnyeit élvezheti azonnali árképzéssel, ingyenes DRC és DFM eszközöket használhat, valamint többnyelvű ügyfélszolgálat áll rendelkezésére.

Az Eurocircuits gyors és megbízható szolgáltatásokat kínál a technológiai lehetőségek széles skáláját alkalmazva, hogy magas minőségű és költséghatékony gyártási szolgáltatást nyújtson Önnek.

A rendelés előtti virtuális gyártás révén projektjei időben és tervezett költségvetésen belül piacra kerülhetnek, hiszen elkerülheti a későbbi dokumentációs problémákat. Valósítsuk meg együtt elektronikai terveit!

Tudjon meg többet cégünkről…

Értesüljön legfrissebb híreinkről elsőként! Kövessen minket!