Mi az a RoHS?

A RoHS-előírások célja a környezetre és az emberekre veszélyes anyagok korlátozása vagy megszüntetése. A nem megfelelően kezelt elektronikai hulladék környezeti és egészségügyi kockázatokat jelent. A RoHS-irányelv célja az elektronikai hulladékot illetően az is, hogy növelje a megfelelően kezelt mennyiséget, és csökkentse a kidobandó mennyiséget.

A RoHS (Restriction of Use of Hazardous Substances, azaz a veszélyes anyagok használatának korlátozása) szabályozás bizonyos anyagokat – ólom, kadmium, polibrómozott bifenil (PBB), higany, hat vegyértékű króm és polibrómozott difenil-éter (PBDE) égésgátlók – korlátoz az elektromos és elektronikus berendezésekben.

Befolyásolja-e a RoHS a nyomtatott áramköri lapok minőségét?

A RoHS nem minőségi szabvány, és az az egyszerű tény, hogy a PCB RoHS-kompatibilis, nem növeli a minőségét. A RoHS, vagy ismertebb nevén az “ólommentesség” komoly hatással van azonban a nyomtatott áramköri lapok gyártására és forrasztására. Az a tény, hogy a lapokat magasabb hőmérsékleten kell forrasztani, változtatásokat igényel a nyomtatott áramköri lapok gyártási folyamatában. Új FR-4 anyagokat fejlesztettek ki, hogy ellenálljanak a magasabb hőmérsékletnek anélkül, hogy a végtermék élettartama csökkenne. További információ az ólommentes forrasztásról szóló cikkünkben található.

RoHS és RoHS2 irányelvek

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa olyan programot hozott létre, amely szabványosítja a veszélyes anyagok korlátozását és használatát az EU-n belül, miközben hozzájárul az emberi egészség és a környezet védelméhez. Az EU közzétette az egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról szóló, 2003. január 27-i 2002/95/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvet és az egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról szóló, 2011. június 8-i 2011/65/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvet (átdolgozás). Ezeket az irányelveket általában RoHS- és RoHS2-irányelvként említik.

Mit jelent a RoHS-megfelelés? – RoHS-nyilatkozat

A RoHS-megfelelés azt jelenti, hogy a RoHS-előírásoknak teljes mértékben megfelelően járunk el.

NYILATKOZAT

Az Eurocircuits RoHS-megfelelőségi tanúsítványa itt érhető el.