A rendelésösszevonás (order pooling) ma már bevett módszer a prototípusok és a kis sorozatú nyomtatott áramköri lapok költségeinek csökkentésére. De miről is van szó pontosan?

Rendelésösszevonás

A rendelésösszevonás több különböző ügyfél megrendelésének kombinálását jelenti ugyanazon a szabványos gyártási panelen.

A módszer három módon csökkenti a költségeket:

  1. Egy szerszámkészlet, illetve gép/folyamatbeállítás kerül megosztanak az összevont megrendelések között
  2. Az anyagkihasználás jelentősen javul
  3. A szabványos panelek sokkal hatékonyabbá teszik a gyártást

Ezek együttesen akár 90%-kal is csökkenthetik a gyártási költségeket.

A rendelésösszevonás nem azonos a “panelkitöltéssel”, amikor a megrendelő egy egész gyártási panelt vásárol ugyanabból a nyomtatott áramköri lapból, vagyis annyi áramkört kap, amennyi elfér a panelen. Anyagkihasználás szempontjából ez előnyös lehet, ugyanakkor 1 vagy 2 darab PCB szükségessége esetén ez drága megoldás. Más gyártók azonban a nyomtatott áramköri lapokat általában ennek megfelelően gyártják. Az Eurocircuits csak speciális igényekkel rendelkező megrendelések esetén jár el így, amelyekre nem kapunk elég megrendelést ahhoz, hogy összevonjuk őket.

Természetesen ahhoz, hogy az összevonás sikeresen működjön, a gyártónak elegendő megrendelésre van szüksége ugyanazon technológiával, hogy a gyártási paneleken jó “kitöltést” érjen el. Túl kevés megrendelés esetén egyrészt csökkenhet az anyagkihasználás, ami növeli a költségeket, másrészt előfordulhat az is, hogy nincs lehetőség minden nap rendelésösszevonásra, ami meghosszabbítja a szállításokat. A különböző technológiájú rendelések ugyanazon a panelen történő kombinálásával (például 2 és 4 rétegű kártyák kombinálásával) történő spórolás komoly minőségromlás kockázatát hordozza. Cégünk évente több mint 100.000 megrendelést kezel, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a rendelésösszevonási lehetőségek legszélesebb skáláját kínáljuk anélkül, hogy ez az árat, a szállítást vagy a minőséget befolyásolná.

Gyártási panel

Online árképzés és rendelés

Manapság a prototípus és kis sorozatú nyomtatott áramköri lapok rendelésösszevonását általában online árkalkulációval és megrendeléssel kombinálják, amit a költségszámítás egyszerűsége tesz lehetővé. Mivel a gyártó ismeri az egyes technológiákhoz tartozó szabványos panelek beállítási és gyártási költségeit, az árképzés nagyjából attól függ, hogy az egyes áramkörök a panel mekkora területét használják. Nincs szükség a furatok vagy szerszámcserék számolására vagy a profil hosszának mérésére. Nincs külön szerszámozási költség, vagy előírt minimális költség. Mindez az online árképzést és megrendelést sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé teszi az ügyfelek számára, akiknek többé nem kell órákat vagy napokat várniuk arra, hogy az értékesítési iroda megkeresse őket. Ez a nyomtatott áramköri lapok árát is csökkenti: az online árképzés és rendelés kevesebb adminisztrációs személyzetet igényel.

Amennyiben követi az online árképzéssel és rendeléssel kapcsolatos internetes vitákat, például a LinkedIn PCB csoportjaiban, általában két kifogás merül fel:

  1. Csak egyszerű technológiák esetében működik.
  2. Amennyiben értékesítési irodához fordul, akkor általában (vagy legalábbis kellene) ellenőrizni fogják a dokumentációt.

Az Eurocircuits mindkét problémára megoldást dolgozott ki:

  1. Naponta nagyszámú megrendelést kezelünk, így a különböző paraméterek széles skáláját tudjuk összevonással kínálni. Weboldalunk és online eszközeink lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy gyorsan és biztonságosan online árazzák és rendeljék meg akár bonyolultabb nyomtatott áramköri lapjaikat./li>
  2. Képernyőn megjelenő vizuális ellenőrző eszközöket kínálunk annak biztosítására, hogy az áramkörök megfeleljenek az egyes osztályok technológiai követelményeinek. Ahol lehetséges, az online eszközök olyan kisebb módosításokat javasolnak, amelyekkel az Ön dokumentációja egy alacsonyabb árkategórájú osztályba sorolható.

A rendelésösszevonás története

Az összevonás koncepciója kétségtelenül az emberi történelem hajnaláig nyúlik vissza, amikor az első barlanglakó beugrott a szomszédos barlangokba, hogy szóljon, hogy a legközelebbi sziklához túrázik, és nem kér-e valaki kovakőgumókat a szerszámai készítéséhez. Az összevonás lett a nagykereskedelem és a csoportos szállítás minden formájának alapja. Ma már a fogyasztók is nap mint nap használják, például repülőjegyek vagy szállodai szobák vásárlásakor harmadik fél weboldalain keresztül, vagy kollektív vásárlási rendszerekben. Minél többen vásárolnak ugyanazon az online csatornán keresztül, annál jobb árat kap a csatorna, és annál kevesebbet fizetnek a vásárlók.

A 70-es években számos európai vállalat próbálkozott a rendelések összevonásával, de a folyamatot nehéz volt megvalósítani a kézzel ragasztott rajzolat, a papírszalaggal hajtott fúrók és a rögzítésen alapuló tesztelők idején. A szerszámok elkészítése különböző nyomtatott áramköri lapok paneljeihez, még egy olyan ügyfél számára is, aki ragaszkodott ahhoz, hogy mindig ugyanazokat a nyomtatott áramköri lapokat rendelje újra ugyanabban a mennyiségben, drága és rugalmatlan volt. Amennyiben a kereslet megváltozott, vagy a gyártás/beültetés során a nyomtatott áramköri lapokat selejtezték, abban az esetben drága, új szerszámokat kellett készíteni, vagy sok felesleges PCB-t kellett gyártani.

A helyzet az 1980-as években megváltozott, mivel a CAD-rendszerek és a lézerfotoplotterek csökkentették a szerszámkészítés költségeit és nehézségeit. Valójában a lézeres fotoplotter irodák voltak azok, amelyek először alkalmazták az összevonás koncepcióját. A plotterek nagyon drágák és a mai mércével mérve meglehetősen lassúak voltak. Eleinte a legtöbb PCB gyártó nem engedhette meg magának, hogy beruházzon az új technológiába, ezért plottoló irodákat használt. Olivier Cadic, az egykor Európa egyik legnagyobb párizsi Info-Elec irodájának korábbi tulajdonosa és a www.pcb007.com, alapítója a következőképpen emlékszik vissza, hogyan használta az összevonást a kész filmek költségeinek csökkentésére.

“A 80-as évek közepén az Info-Elec-nél bevezettük az összevonást a lézeres fotóplottoláshoz. Az ügyfelek modemen keresztül tölthették fel Gerber-fájljaikat egy PC-re, ahol azok egy sorba rendeződtek. Az Info-Elec és a plottergyártó DISC által kifejlesztett szoftver ezután úgy szervezte a sorba állítást, hogy a filmformátumokat hatékonyan töltötték fel az ügyféladatokkal. Ez optimalizálta a drága fólia és a gépidő felhasználását, ami alacsonyabb dm²-enkénti plotterköltséget és jobb árakat eredményezett ügyfeleink számára.”

A nyomtatott áramköri lapok gyártói is gyorsan kiaknázták az új lehetőségeket. Ennélfogva Ton Klaver a hollandiai Bellmann cégtől aktívan népszerűsítette ügyfelei körében a PCB összevonás ötletét.

“A 70-es évek végén (1979) kezdtük el bemutatni ügyfeleinknek az egy- és kétoldalas kártyák egyértelműen meghatározott technológiáját. Vonzó árakat kínáltunk az egy gyártási panelra történő rendelésösszevonással elért költségmegtakarítás alapján. Ez meggyőzte őket arról, hogy az általunk kínált technológiai paraméterekre korlátozzák tervezéseiket. Az ügyfelek maguk is kiszámíthatták az árakat egy egyszerű program segítségével, amelyet – azokban az internet előtti időkben – floppylemezeken terjesztettünk.”

Ezek a tendenciák a 90-es években felgyorsultak. A PC-alapú CAD-rendszerek végül felváltották a kézzel szalagozott rajzokat; a lézer-fotoplotterek gyorsabbá és olcsóbbá váltak; a CAM-rendszerek egyre alkalmasabbá váltak; a gyártási és tesztberendezéseket digitálisan lehetett vezérelni. A szerszámkészítés költségei lecsökkentek, így most már megvalósíthatóvá vált, hogy egy összevont panelhez készítsenek egy szerszámkészletet, majd kidobják.

Ugyanakkor a 90-es években és az új évezred első éveiben az európai és az amerikai PCB ipar dinamikája is megváltozott. A sorozatgyártás kezdett a távol-keleti, különösen a kínai, alacsony költségű területekre összpontosulni, ami nyomást gyakorolt az árakra. A nyomtatott áramköri lapok iránti ciklikus kereslet fokozta az árnyomást. Az árak csökkenésével a nyereség is csökkent, pontosan akkor, amikor a tervek egyre bonyolultabbá váltak, és új gyártási és tesztelési technológiába kellett beruházni. Az eredmény a nyugati gyártók számának drámai csökkenése volt. Néhányan egyszerúen a kínai beszállítók közvetítőivé váltak. Mások számára a túlélés a specializálódást jelentette. A kínai gyárakat nem érdekelték a kis sorozatban gyártott nyomtatott áramköri lapok, és nem voltak elég gyorsak a prototípusok gyártásához, miközben minőségüket megkérdőjelezték a csúcstechnológiás áramkörök esetében, különösen az olyan érzékeny alkalmazásoknál, mint például amiket légi vagy védelmi célokra használtak. Számos gyártó lépett be ezekre a csúcstechnológiai réspiacokra. Mások a prototípusokra és a kis sorozatban, gyors átfutási idővel szállított nyomtatott áramköri lapokra specializálódtak. Az árnyomás leküzdésére a rendelésösszevonás volt a természetes lépés, és Európában, illetve az USA-ban megjelentek az ilyen vállalatok. Az Eurocircuits az Europrint PCB gyártó csoport online megrendelés-közvetítő részlegeként jött létre 2000-ben. 2011-re a csoport forgalmának több mint 90%-át generálta, és az egész szervezetet átalakítottuk, és a legtöbb ügyfelünk által ismert Eurocircuits névre kereszteltük át.

Az 1990-es évek végének internetes fellendülése egyre több embert szoktatott hozzá az online vásárlás gondolatához. A rendelésösszevonásra specializálódott cégek második pillére a helyére került, és az Eurocircuits-hez hasonló gyártók növekedni kezdtek. Az online vásárlás növekedése új szállítási infrastruktúra kialakulásához vezetett. Az új cégek képesek voltak szélesebb földrajzi területekre kiterjeszteni tevékenységüket. Az Eurocircuits így ma szállít Európa-szerte, valamint globálisan, beleértve Amerikát, a Közel-Keletet, Ausztráliát és Új-Zélandot is.

Következtetés

A mai elektronikai tervezőknek, bármely országban is éljenek, számos minőségi beszállító áll rendelkezésére a szabványos és csúcstechnológiájú prototípus és kis sorozatú nyomtatott áramköri lapokra vonatkozó igényeik esetén. Új terveikhez gyorsan és hatékonyan szerezhetnek be nyomtatott áramköri lapokat és még az íróasztaluktól sem kell felállni, valamint elkötelezett szolgáltatást és műszaki támogatást kapnak a beszállítótól, lehetőség szerint a saját nyelvüket folyékonyan beszélő ögyfélszolgálattól (az Eurocircuits-nél legalább 6 nyelven kínálunk online chat-támogatást).

Ahogyan az ősemberünk a kovakővel kapcsolatos ismereteit arra használta, hogy megtalálja a legjobb gócokat a szomszédai számára, úgy mi is szeretnénk megosztani gyártási ismereteinket a szélesebb európai tervezőközösséggel, és megismerni, hogy mire van szükségük élvonalbeli terveikhez. Elkötelezettek vagyunk az alacsony költségű rendelésösszevonási szolgáltatásaink fenntartása és bővítése, valamint új támogató eszközök fejlesztése mellett, hogy segítsük a tervezőket abban, hogy projektjeiket időben és a költségvetésen belül piacra dobhassák. Bízunk benne, hogy így hozzájárulunk az európai elektronikai ipar sikeréhez.

Hivatkozások

Olivier Cadic, Info-Elec, a www.pcb007.com alapítója

Ton Klaver, Bellmann, www.bellmann.nl

Értesüljön legfrissebb híreinkről elsőként! Kövessen minket!