Csatlakozzon az Eurocircuits közösségéhez, hogy naprakész híreket és információkat oszthassunk meg Önnel!

30 éves az Eurocircuits – Friss ötletek az európai PCB és EMS piacokra

Az Eurocircuits minden eddiginél frissebben és agilisabban, még hatékonyabb webes eszközökkel, még több szolgáltatással és még nagyobb európai gyártási kapacitással ünnepli 30. évfordulóját.

Amikor egy európai PCB gyártó több évtizedes évfordulót ünnepelhet és sikeres üzleti fejlődésre tekinthet vissza az nagyon különleges. Ennek a sikertörténetnek a szerzői Luc Smets és Dirk Stans, a belgiumi székhellyel rendelkező Eurocircuits ügyvezető partnerei. Sikerük receptje: a fókuszt a prototípusokra és kis sorozatú, standard technológiájú, beültetéssel vagy anélkül gyártott nyomtatott áramköri lapokra helyezték, amelyeket gyorsan, kedvező áron és megbízhatóan szállítanak az európai hardverfejlesztőknek.

1991 májusában Luc Smets és Dirk Stans nyomtatott áramköri lapok gyártására alapította cégét. Az 1990-es évek végén gyorsan megérezték az internetben rejlő lehetőségeket, és az akkor új médiumot arra használták, hogy a nyomtatott áramköri lapok gyártásának jövőjéről alkotott elképzelésüket a gyakorlatban is megvalósítsák. 2000 elején elindították az eurocircuits.com weboldalt, egy nyomtatott áramköri lapok rendelésére szolgáló portált azzal a filozófiával, hogy mindig a legjobb szakmai minőséget kínálják az ügyfeleknek vonzó áron. A látnok és stratéga Luc Smets folyamatosan megbirkózott az információs korszak új kihívásaival, és új utakat nyitott az innováció számára.

Az internetben rejlő lehetőségek felismerése és kiaknázása

Azáltal, hogy az ügyfelek közvetlenül online adhatták le a megrendeléseiket, az adminisztratív költségek jelentősen csökkentek. A technológia szabványosítására való összpontosítással lehetővé vált, hogy a különböző megrendelésekből származó nyomtatott áramköri lapokat egy gyártópanelen egyesítsék, és így együttesen gyártsák le őket (rendelésösszevonás). A szolgáltatási kínálata lépésről lépésre bővült a ma ismert portfólióig, ahol a fejlesztők egyetlen megrendelésben legyártathatják és beültethetik a nyomtatott áramköri lapjaikat. Az Eurocircuits az alkatrészek rendelkezésre állásától függően a prototípusokhoz és kis sorozatgyártáshoz szükséges beültetett nyomtatott áramköri lapokat 6 munkanapon belül el tudja küldeni ügyfeleinek.

Az Eurocircuits ma 450 embert foglalkoztat, és a nyomtatott áramköri lapokat két modern üzemben gyártja és ülteti be Magyarországon és Németországban, a szigorú európai fenntarthatósági szabványoknak megfelelően. Az Eurocircuits több mint 12.000 aktív ügyfél számára évente több mint 110.000 megrendelést dolgoz fel, amelyek 88%-ának átfutási ideje 5 vagy annál kevesebb munkanap.

Interaktív online eszközök és értékes tudás a PCB tervezők számára

A tervezők éjjel-nappal hozzáférhetnek a felhasználóbarát, interaktív online eszközökhöz a tervek ellenőrzéséhez, az árképzéshez és a rendeléshez. Emellett online chat-támogatás is rendelkezésre áll.

Különösen hasznos és értékes a Visualizerünk, amely lehetővé teszi a “virtuális gyártást”: virtuálisan legyártja a tervet, még mielőtt a megrendelő leadná a megrendelést. Az Eurocircuits ellenőrzi a nyomtatott áramköri lapok gyártásához szükséges összes adatot, valamint a beültetéshez szükséges BOM és CPL fájlokat a gyárthatóság (DFM) és a teljesség szempontjából. “Ez lehetővé teszi számunkra, hogy proaktívan támogassuk a hardvertervezőket abban, hogy projektjeiket időben és a költségvetésen belül teljesítsék” – mondta Dirk Stans. “Célunk, hogy segítsük ügyfeleinket terveik előkészítésében, hogy a gyártás már az első alkalommal megfelelő legyen, legyen szó prototípusról vagy kis sorozatgyártásról.” A Visualizer még a megrendelés leadása előtt azonnali áttekintést nyújt az alkatrészek vagy a lehetséges alternatívák elérhetőségéről, valamint pontos árkalkulációt biztosít. A prototípus vagy kis sorozat leszállítása után a validált gyártási adatok az ügyfél rendelkezésére állnak, lehetővé téve a zökkenőmentes átmenetet a sorozatgyártásra.

Az Eurocircuits teljes átláthatósággal osztja meg tudását. A közösségi média csatornákon keresztül hetente megjelenő cikkekkel és TV csatornával segítjük a tervezőket. Célunk, hogy közérthető, világos és szórakoztató módon ismertessük a PCB tervezés, a gyártás és a beültetés közötti összefüggéseket.

A fiatal műszaki tehetségek támogatása nagy jelentőséggel bír a vállalat számára. “Számunkra természetes, hogy támogatjuk a jövő tervezőit és tanáraikat az európai elektronikai iparon belül” – mondta Dirk Stans. Jelenleg az Eurocircuits több mint 50 diákprojektet támogat Európa-szerte. A nyomtatott áramköri lapok és szerelvények szállítása mellett az Eurocircuits workshopok során is megosztja tudását, hogy a diákokat rávezesse a gyártásra kész PCB tervek elkészítésére.

Felelősen és fenntartható módon dolgozni és élni Európában

Az Eurocircuits idén 7 millió eurót fektet be magyarországi és németországi gyárába, kiemelten kezelve az ISO 26000 szabvány szerinti környezetvédelmi és fenntarthatósági projektet. Az Eurocircuits több mint 2 millió eurót fektet be a megújuló energiatermelésbe és a víz- és energiafogyasztás csökkentését, a hulladékmentes termelést, a légszennyezés csökkentését és a klímasemleges közlekedést szolgáló infrastruktúrába. “Úgy gondoljuk, hogy ezek az intézkedések versenyelőnyt biztosítanak számunkra a nem európai versenytársainkkal szemben. Mindenekelőtt hiszünk abban, hogy a fenntarthatóság biztosítja Európánk jövőjét” – hangsúlyozzák a tulajdonosok.

A sikerek ellenére van némi melankólia is. 30 évvel ezelőtt az európai piac a világ PCB gyártási piacának több mint 40%-át tette ki, ma azonban már csak 2,5%-át. Ma már Kína állítja elő az összes PCB több mint 50%-át. “Ez a függőség, akárcsak más elektronikai alkatrészek esetében, veszélyes, és Európának sokba kerülhet, ahogy azt az elmúlt néhány évben láthattuk” – figyelmeztet Dirk Stans.

Luc-and-Dirk

30 éve sikeres duó: Luc Smets (balra) és Dirk Stans (jobbra), az Eurocircuits ügyvezető partnerei és alapítói. (Fotó: Eurocircuits)

Értesüljön legfrissebb híreinkről elsőként! Kövessen minket!